هیستروسکوپی روشی است که در آن پزشک دستگاهی را با قطر کم داخل رحم فرد می کند. در انتهای این دستگاه یک چراغ و یک دوربین کوچک قرار دارد تا پزشک بتواند داخل رحم بیمار را بررسی کند. ممکن است پزشک به علت وجود برخی از موقعیت ها این روش را توصیه کند. در بسیاری از مواقع، ناباروری ریشه در مشکلات رحمی دارد. با استفاده از هیستروسکوپی می توان این مشکلات را تشخیص داد و برنامه مناسبی برای درمان آن ها در نظر گرفت. در این مقاله از وبسایت رسمی مرکز ناباروری بهاران همه چیز درباره هیستروسکوپی و کاربردهای آن در تشخیص و درمان علل ناباروری را توضیح داده ایم. با ما همراه باشید.
کاربردهای هیستروسکوپی چیست؟
هیستروسکوپی می تواند برای اهداف درمانی یا تشخیصی استفاده شود. وضعیت هایی که شامل استفاده از این روش می شوند عبارتند از:
- انجام هیستروسکوپی همراه با یک روش لاپاراسکوپی (لاپاراهیستروسکوپی)
- برداشتن چسبندگی ها یا خراش های داخل رحم
- برداشتن دستگاه جلوگیری از بارداری (IUD)
- تأیید تصویری نتیجه آزمایش های دیگر
- از بین بردن فیبروم و پولیپ رحمی
- برای کشف هر گونه ناهنجاری رحم
- بافت برداری از پوشش آندومتر
- بازکردن لوله های رحم
- قبل از عمل کورتاژ
بیمارانی که خونریزی های غیر طبیعی دارند، بیمارانی که مشکلات ناباروری یا سقط جنین دارند، ممکن است نیاز به انجام هیستروسکوپی برای بررسی داخل رحمی داشته باشند.
هیستروسکوپی چگونه انجام میشود؟
پزشک ابتدا دهانه رحم را با ابزاری به نام اسپکولوم باز میکند. این روش مانند اتفاقی است که در طی معاینه زنان رخ می دهد.
سپس دستگاه هیستروسکوپی که آن را با نام هیستروسکوپ می شناسیم، از طریق دهانه رحم وارد رحم می شود.
در ادامه یک گاز مایع یا گاز دی اکسید کربن به آرامی از طریق دستگاه به داخل رحم شما فرستاده می شود تا سطح آن پاکسازی کند و به گشاد شدن آن کمک کند.
نور و دوربین انتهای هیستروسکوپ به پزشک اجازه می دهد رحم و لوله های رحمی را بررسی کند. این روش به پزشک کمک میکند تا هر مسئله ای را تشخیص داده و یا اقدامات جراحی لازم را انجام دهند.
اگر از این روش برای جراحی استفاده شود، دستگاه های جراحی نیز برای انجام جراحی از طریق لوله هیستروسکوپ وارد رحم خواهد شد.
آیا هیستروسکوپی درد دارد؟
این روش برای بیمار دردناک نمی باشد. با این حال، ممکن است در حین عمل کمی گرفتگی را احساس کنید ممکن است پزشک داروی آرامبخش برای بیمار تجویز کند تا از آرامش بیشتری برخوردار شود. میزان بیهوشی مورد نیاز بیمار بستگی به هدف از هیستروسکوپی و همچنین ناحیه ی انجام هیستروسکوپی دارد. این جراحی را می توان در مطب پزشک یا بیمارستان انجام داد.
برخی از بیماران ممکن است پس از لاپاراسکوپی یا هنگامی که از گاز برای گشاد شدن رحم استفاده می کنند، درد شانه را تجربه کنند. پس از جذب گاز، ناراحتی باید به سرعت فروکش کند.
عمل هیستروسکوپی چقدر طول میکشد؟
هیستروسکوپی بسته به آن چه انجام می شود می تواند از 5 دقیقه تا 30 دقیقه طول بکشد. بیشترین هدف از انجام دادن هیستروسکوپی، تشخیص بیماری و بررسی وضعیت توسط پزشک میباشد. به منظور دستیابی به این هدف می توان این کار را در مطب پزشک با استفاده از بی حسی موضعی انجام داد.
این امر به طور معمول در حذف ساده پولیپ های کوچک نیز کاربرد دارد. هنگامی که هیستروسکوپی همراه با یک عمل جراحی عمیق تر صورت گیرد، احتمالا این جراحی در بیمارستان انجام شود. در آن صورت، بسته به میزان جراحی مورد نیاز، پزشک از بی حسی موضعی یا عمومی استفاده خواهد کرد.
هیستروسکوپی چه زمانی انجام میشود؟
بهترین زمان برای هیستروسکوپی طی هفته اول بعد از سیکل قاعدگی است. در این زمان پزشک به بهترین شکل ممکن قادر به مشاهده قسمت داخلی رحم می باشد.
عمل هیستروسکوپی برای خارج کردن پولیپ رحم
در این ویدئو عمل هیستروسکوپی برای خانمی 54 ساله انجام می شود که پزشکان متخصص در بررسی ها متوجه پولیپ آندومتر شده اند. این خانم سالهاست که یائسه شده اند و اکنون عمل برداشتن پولیپ رحم انجام می گیرد.
مراقبت های بعد از هیستروسکوپی
پس از جراحی هیستروسکوپی خوردن و آشامیدن بلا مانع است.
ممکن است پزشک در برخی موارد، برای سهولت روند بهبودی داروی مسکن تجویز کند. ممکن است گاهی اوقات پزشک پس از جراحی، قبل از شروع فعالیت های روزمره به بیمار توصیه کند به مدت یک یا دو روز استراحت کند.
برای بهبودی سریعتر، دستورالعمل های پزشک را رعایت کنید. در برخی مواقع که هیستروسکوپی به منظور تشخیص نباشد، بیمار باید حدود یک هفته از انجام فعالیتهای جنسی خودداری کند تا احتمال ابتلا به عفونت کاهش یابد.
عوارض عمل هیستروسکوپی
هیستروسکوپی به طور کلی بسیار ایمن است اما مانند هر روش دیگری عوارض کمی دارد. این خطر برای زنانی که تحت درمان هیستروسکوپی قرار می گیرند، بیشتر خواهد بود. با این حال اگر هیستروسکوپی توسط پزشک با تجربه انجام شود خطرات احتمالی به حداقل خواهند رسید. برخی از خطرات اصلی مرتبط با هیستروسکوپی عبارتند از:
آسیب تصادفی به رحم یا دهانه آن
آسیب دیدگی رحم در این روش بسیار نادر می باشد. ممکن است درصورت آسیب دیدگی احتمالی بیمار نیاز به درمان با آنتی بیوتیک در بیمارستان و یا در موارد خاص، نیاز به جراحی ترمیمی داشته باشد. آسیب دیدگی دهانه رحم نیز بسیار نادر است و معمولاً به راحتی قابل ترمیم می باشد.
خونریزی بیش از حد در حین یا بعد از جراحی
ممکن است خونریزی در صورتی اتفاق بیفتد که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته باشد و این عارضه می تواند با دارو یا روش دیگری درمان شود. ممکن است در برخی موارد خاص رحم خارج شود (هیسترکتومی)
عفونت رحم
این عارضه می تواند باعث ترشحات بد بو واژن، تب و خونریزی شدید شود و معمولا با تجویز یک دوره کوتاه آنتی بیوتیک توسط پزشک معالجه می شود.
احساس ضعف
این عارضه از هر 200 خانمی که تحت هیستروسکوپی بدون بیهوشی یا بی حسی موضعی قرار گرفته اند، یک نفر را درگیر می کند. لازم به ذکر است که هیستروسکوپی تنها درصورتی انجام می شود که مزایای آن بیشتر از خطرات آن باشد.
روشهای جایگزین هیستروسکوپی
همچنین رحم بیمار می تواند با استفاده از موارد زیر بررسی شود:
سونوگرافی لگن: سونوگرافی روشی است که یک پراب کوچک در داخل واژن قرارداده و از امواج صوتی برای بررسی داخل رحم بیمار استفاده می شود.
بیوپسی آندومتر: هنگامی که یک لوله باریک از دهانه رحم وارد رحم می شود، از ساکشن برای خارج کردن نمونه ای از مخاط رحم استفاده می شود
این گزینه ها ممکن است در کنار جراحی هیستروسکوپی انجام شود، اما اطلاعات کافی در اختیار پزشک قرار نمی دهد و نمی توان از آن ها برای درمان مشکلات به همان روش هیستروسکوپی استفاده کرد.
هزینه هیستروسکوپی چقدر است؟
هزینه اقدامات تشخیصی – درمانی این چنینی بستگی به هدف از انجام آن دارد. هزینه هیستروسکوپی به منطقه بررسی در داخل رحم و استفاده از آن برای تشخیص یا درمان خواهد داشت. زمانی که شما برای بررسی علت ناباروری به مرکز ناباروری بهاران مراجعه می کنید، ما در صورتی که نیاز به انجام عمل هیستروسکوپی وجود داشته باشد، بعد از انجام آزمایش ها و بررسی های لازم، هزینه عمل هیستروسکوپی را به شما اعلام خواهیم کرد.
بسته به نوع دلیل استفاده هیستروسکوپی هر دو روش ممکن است. بسته به هدف هیستروسکوپی میزان بی حسی یا بی هوشی متفاوت خواهد بود. اگر نیاز به بیهوشی باشد، باید در بیمارستان و در اتاق عمل انجام بگیرد.
اگر فردی برای باروری از طریق روش های iui و سایر روش های آزمایشگاهی اقدام کرده باشد ، در صورت ابتلا به پولیپ آندومتر خطر احتمال سقط افزایش می یابد. بنابراین لازم است پیش از اقدام به بارداری عمل برداشتن پولیپ رحم بااستفاده از هیستروسکوپ انجام بگیرد.
Source: https://www.healthline.com/health/hysteroscopy