02188557356

تهران، یوسف آباد، خ بیست و سوم (وفاکیش)، خ شهید فراهانی‌پور، بیمارستان محب کوثر، طبقه اول، بخش اتاق عمل نازایی

مرکز ناباروری بهاران / بیماری های زنان / آیا فیبروم رحم خطرناک است؟
۶ دقیقه
فیبروم رحم

آیا فیبروم رحم خطرناک است؟

آنچه می خوانید...

غده‌ی غیر سرطانی که در داخل یا روی رحم رشد می‌کند را فیبروم رحم می نامند. این عارضه در برخی از مواقع هیچ نشانه ای ندارد. اما گاهی نیز دارای علائمی است که عبارتند از: خونریزی زیاد در دوران پریودی، افزایش دفعات ادرار، احساس درد در هنگام برقراری رابطه جنسی و احساس درد در کمر و شکم بیمار که یکی از بارزترین نشانه‌های فیبروم است. فیبروم‌های ریز، معمولا بدون نشانه و عوارض هستند و به احتمال زیاد درمان می‌شوند. برای از بین بردن فیبروم‌های بزرگ می‌توان از درمان‌های دارویی و جراحی استفاده کرد.

فیبروم رحم چیست؟

فیبروم رحم پس از بلوغ و در سال هایی که بدن خانم ها آماده‌ی باروری می‌شود به وجود می آید. این توده‌هایی که معمولا داخل رحم ایجاد می شوند هرگز به سرطان تبدیل نخواهند شد. فیبروم ها دارای اندازه های خیلی کوچک یا خیلی بزرگ هستند. خانم ها معمولا یک یا چند فیبروم با سایز متوسط دارند که در بیشتر مواقع متوجه ی آن نخواهند شد. زمانی که پزشک به معاینه ی لگن بپردازد متوجه ی این فیبروم ها خواهد شد. گاهی اوقات فیبروم ها به تعداد زیاد داخل رحم وجود دارند که موجب سنگین شدن وزن بیمار می شوند و عملکرد سایر ارگان های بدن را مختل می کنند.

بیشتر بخوانید: زخم دهانه رحم چه ارتباطی با ناباروری دارد؟

علائم فیبروم رحم

هر چقدر تعداد و اندازه‌ی فیبروم رحم بیشتر باشد و محل قرارگیری فیبروم‌ها حساس‌تر باشد به همان نسبت شدت علائم بیشتر خواهد شد. چنانچه در دوران یائسگی متوجه فیبروم خود شدید جای نگرانی وجود ندارد زیرا فیبروم‌ها خود به خود از بین خواهند رفت. هورمون‌های استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی به شدت کاهش پیدا می‌کنند از این رو منبع تغذیه‌ی فیبروم‌ها از بین می‌رود بدین ترتیب فیبروم‌ها نابود می‌شوند. برخی از علائم بروز فیبروم عبارتند از:
· بیمار مبتلا به فیبروم رحم در لگن و مقعد خود فشار زیادی احساس می‌کند که به علت تعداد بالای فیبروم ها می باشد.
· تعداد زیاد فیبروم‌ها موجب یبوست شدید بیمار می شود.
· فیبروم رحم موجب بهم ریختگی در قاعدگی بیمار می شود برخی از علائم آن عبارتند از: بروز خونریزی‌های شدید، زمان طولانی قاعدگی و …
· بزرگی غیر طبیعی در ناحیه‌ی شکم

علائم فیبروم رحم

فیبروم رحم به چه دلایلی به وجود می آید؟

برخی از دلایل ایجاد فیبروم رحم عبارتند از:
· افرادی که در زندگی روزمره دچار تنش و استرس زیادی هستند ممکن است گرفتار فیبروم رحم شوند.
· بسیاری از بیماری ها زمینه‌ی ارثی دارد به عنوان مثال مادر شما فیبروم رحم داشته اکنون شما نیز مبتلا به فیبروم شده اید.
· بیماران مبتلا به قند خون و فشار خون بالا ممکن است دچار فیبروم رحم نیز شوند.
· افرادی که بی ام آی آن ها بسیار بالا است و از چاقی رنج می برند.
· افرادی که در زمان آغاز قاعدگی سن کمی داشتند.
· ورزشکارانی که روزانه فعالیت ها و ورزش های سنگین انجام می دهند.
· کسانی که از قبل سابقه سقط جنین داشتند.
· رشد بیش از اندازه ی سلول های رحم نیز موجب بروز فیبروم رحم می شود.

جلوگیری از ابتلا به فیبروم

یکی از عواملی که موجب شکل گیری فیبروم رحم می شود عادات غذایی فرد می باشد. خوردن زیاد از حد غذاهای نیمه آماده و فست فود ها یکی از دلایل عمده بروز فیبروم می باشد. به همین جهت سعی کنید یک برنامه غذایی سالم داشته باشید خوردن میوه ها و سبزیجات را در اولویت قرار دهید. در صورتی که فیبروم درمان نشود عوارضی دارد که عبارتند از:
· در صورت خونریزی های شدید دوران قاعدگی، فرد دچار کم خونی می شود.
· گاهی اوقات ابعاد فیبروم رحم بسیار بزرگ است به همین دلیل فشار زیادی به مثانه وارد می کند در نتیجه فرد دچار مشکلات کلیوی می شود.
· خانم های جوان باید قبل از بارداری فیبروم های خود را درمان کنند زیرا فیبروم رحم موجب زایمان زودرس، رشد ناقص جنین و … می شود.

بیشتر بخوانید: اهمیت مشاوره ناباروری

انواع فیبروم‌های موجود در رحم

نوع فیبروم رحم به عوامل مختلفی از قبیل محل رشد فیبروم داخل رحم و اندازه ی آن بستگی دارد. انواع فیبروم عبارتند از:
· فیبروم داخل رحم: اغلب خانم ها مبتلا به فیبروم داخل عضلات رحم می شوند.
· فیبروم خارج رحم: گاهی اوقات فیبروم ها درون لگن ایجاد می شوند.
· فیبروم های زیر مخاطی: برخی از فیبروم ها خارج از رحم ایجاد می شوند اما رشد آن ها داخل رحم است.
برای تشخیص نوع فیبروم رحم باید به یک متخصص زنان مراجعه کنید. پزشک در ابتدا لگن و رحم را به طور کامل معاینه می کند برخی از آزمایشات تکمیلی اعم از سونوگرافی واژینال و سونوگرافی شکمی برای تشخیص بهتر به پزشک کمک می کند. MRI نیز به منظور عکس برداری دقیق از رحم، لگن و تخمدان انجام می گیرد.


درمان دارویی فیبروم های رحمی

پزشک متخصص زنان برای درمان فیبروم رحم از چندین دارو به منظور کنترل هورمون ها و کوچک شدن فیبروم استفاده می کند. برخی از این داروها موجب توقف قاعدگی می شوند در نتیجه فیبروم ها کوچک می شوند. برخی از داروها نیز هورمون فولیکول و لوتئین را متوقف می کنند و موجب از بین رفتن فیبروم ها می شوند. برخی دیگر از درمان های دارویی موجب کاهش درد ناشی از فیبروم ها می شود ولی آن ها را از بین نمی برد. به عنوان مثال می توانید از داروهای ضد بارداری یا دستگاه آ یو دی استفاده کنید که موجب کاهش هورمون استروژن می شوند.

درمان فیبروم های رحم با جراحی

چنانچه ابعاد فیبروم رحم بزرگ باشد می توان آن را با عمل جراحی از رحم خارج کرد. در این عمل برش بزرگی روی شکم زده می شود تا جراح بتواند فیبروم را از رحم خارج کند. بسته به ابعاد و وضعیت قرارگیری فیبروم این عمل را می توان با دستگاه لاپاراسکوپی نیز انجام داد. البته گاهی اوقات با وجود خارج کردن فیبروم احتمال رشد مجدد آن ها وجود دارد. در برخی از موارد پزشک رحم را به طور کامل از بدن خارج می کند. در صورتی که فیبروم های داخل رحم در منطقه ی مخاطی قرار گرفته باشند و در عضله ی رحم فرو نرفته باشند می توان با کورتاژ فیبروم ها را از بین برد.

برای اطلاع از بهترین روش های درمانی فیبروم یم توانید به مرکز ناباروری نیز مراجعه کنید. در این مراکز تمامی امکانات موجود برای بررسی دقیق مشکلات شما وجود دارد.

لوگو کلینیک بهاران

مرکز ناباروری بهاران

در مرکز ناباروری بهاران با حضور کادری مجرب از بهترین متخصصان و تجهیزات کامل آزمایشگاهی و جراحی در سطح کشور، تمامی اقدامات تشخیصی و درمانی ناباروری و کمک باروری از جمله هیستروسکوپی، لاپاراسکوپی، کورتاژ، میکرواینجکشن، فریز تخمک و اسپرم، انواع مشاوره های ناباروری مردان و زنان، تمامی آزمایش های مربوط به این حوزه و … انجام می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *